Den som tror att online-spel betyder att man spelar poker eller World of Warcraft eller liknande på nätet bedrar sig. Internet må vara fullt av interaktiva spel man spelar från sin dator eller TV. Men där kan man så klart även köpa vanliga hederliga brädspel också.

Digitalt och i trä

Det finns säkert Fia med knuff i digital upplaga. Man kan förmodligen spela Yatzi på någon undangömd spelsida. Men hur härligt är det inte att få sitta med vänner och släkt runt ett bord och kasta tärningarna. Känna tärningens gropar mot fingerspetsarna. Höra med spända öron när spelplanens laminerade papp ekar en melodi om framgång i tärningens varje nedslag. De rullar mot ett oundvikligt tal, mellan spelpjäser och chanskort. På internet kan man inte bråka om reglerna. På internet kan man inte skratta när någon gissar rätt på någon megasvår fråga. Nej. Men på internet finns möjligheten att hitta nyckeln till dessa minnenas portar. För på internet är nämligen Stor & Liten tillbaka. Samma saker. Samma spel. Lika hög kvalité som förr. Fast nu på internet.

När det kommer till vår barndom och minnena som omger dess lekar och spel tar ofta nostalgin överhanden i tecknandet av bilderna. När man ska köpa ett nytt spel är det så himla svårt att veta vad som är bra. Om man nu ens vill ha ett nytt spel i ordets dubbla bemärkelse. De flesta vill nog inte ha ett Trivial Persuit i någon sorts familjeanpassad version i regnbågens alla färger. Eller ett monopol med Desperate Housewife-tema. Visst är det kul med variation, men om man klarade sig med en enda upplaga av de gamla klassiska brädspelen förut. Då kan man ju klara sig nu. Hur som helst erbjuds massvis med spel, klassiska och moderna, även på nätet.