Det talas mycket om sociala medier nuförtiden, men man talar sällan om socialt spelande. Att spela dataspel ses ofta som en asocial aktivitet, trots att många datorspelare interagerar betydligt mer med varandra än många bloggare och twittrare. Det finns många typer av spel som i någon mening är sociala, och här kommer några exempel:

•    Hasardspel, som poker och casino online är kanske inte de mest sociala spelen. Det finns dock en social aspekt även i dessa spel, inte minst i poker. Den kanske inte alltid är helt sund, eftersom det handlar om tävling och konkurrens, men den finns där.

•    Den kanske mest sociala formen av spel är de rollspel där man ofta ikläder sig rollen av en krigare eller trollkarl i en grupp. Det handlar i dessa grupper, precis som i verkliga livet, om att samarbeta., annars kan det gå som i den här filmen där en spelare förstör för alla de andra. Det populäraste onlinespelet är World of Warcraft, men det finns många utmanare och uppstickare, och ”WoW”, som det kallas, kommer inte att regera i all evighet.

•    Sedan finns det andra onlinespel, som också ofta spelas i grupp. World of Warcraft är ett spel som man inte kan spela lite då och då, det kräver längre sittningar. I krigsspel som Call of Duty, där man spelar en modern soldat, spelar man ofta två alg mot varandra. Det kan t.ex. handla om att ta motståndarlagets flagga. I Sydkorea är spel av den här typen en stor publiksport, klart jämförbar med fotboll.