Vi har tidigare skrivit om hur stort det har blivit med spel online – det är otroligt många som lägger tid på att spela olika former av spel där det är alldeles särskilt viktigt att man har en internetuppkoppling. Men det finns en gren av det här spelandet som vi ännu inte gått in på så noga, och det är mobilspelen! 

http://www.dreamstime.com/-image22825348
Ta och lyft blicken nästa gång du sitter på ett kollektivt transportmedel. Vad ser du när du ser dig omkring på människorna som sitter där? Förmodligen har väldigt många en fokuserad blick på en lysande skärm, böjd nacke och en alldeles egen liten bubbla runt sig. En hel del av dessa sitter förmodligen och läser artiklar ur morgontidningen, svarar på mail och sms, scrollar på Facebook och liknande. Men det finns också en hel del som ägnar den tiden de får över när de ska åka någonstans till att spela något roligt mobilspel!

Det finns en stor mängd olika mobilspel idag, och i takt med att kunskaperna om hur man bygger appar och spel ökar så ökar även utbudet markant. Och fort kan det gå, lyckas du göra ett spel som blir riktigt populärt så kan det sprida sig som en löpeld över hela världen. När man tänker på det så är det faktiskt en väldigt häftig grej med just internet, att spridningen är så stor och att nästan vem som helst kan få möjligheten att sprida ett spel eller något annat till jordens alla skrymslen och vrår. Men det är inte alltid som speltillverkaren är ute efter det.

Flappy Bird

mobilsurf

Det här är en väldigt aktuell nyhet, och vi ska väl ta den från början. Flappy Bird är ett spel som för drygt en månad släpptes på mobilmarknaden, både i Apples och Googles onlinebutiker för spel. Nguyen Ha Dong heter spelutvecklaren som skapade det ack så simpla men extremt beroendeframkallande spelet, och efter bara någon vecka så låg spelet i topp på alla listor och det drog in enorma summor på annonsintäkter, närmare bestämt runt 50 000 dollar, och spelet hade laddats ner över 50 miljoner gånger när spelutvecklaren gav det ödesdigra beskedet på Twitter. Att han inom 22 timmar skulle plocka ner det enormt populära spelet från butikerna. Enormt många människor blev väldigt olyckliga över det här, och direkt blev andrahandsmarknaden för mobiltelefoner med Flappy Birds installerat enormt – det är så många som vill åt spelet som inte längre går att ladda ner. Man skulle ju kunna säga att man inte saknar kon förrän båset är tomt, men det gäller ju inte riktigt i det här fallet efter som kon, eller fågeln i det här fallet, redan var enormt älskad och populär. Det här är nog något som många från förr i tiden aldrig skulle kunna föreställt sig, men i dag när onlinespel och mobilspel är en stor grej så är det faktiskt möjligt att sådant händer. Och vad hände med Flappy Bird? Ja, vi får väl anta att den hamnar på något tekniskt museum.